Jeanette Valkema werd geboren op 23 januari 1971 in Oosthem. De liefde voor de muziek kreeg ze thuis met de paplepel ingegoten en zo begon ze op 8-jarige leeftijd met muzieklessen aan de toenmalige Muziek- en dansschool voor Sneek e.o. Na de middelbare school werd ze toegelaten tot het Sweelick Conservatorium waar zij dwarsfluit studeerde en les kreeg van Joost Tromp en Marieke Schneemann.

Tijdens haar studie maakte ze deel uit van het Nederlands Studenten Orkest en kreeg haar eerste baan als docente fluit, dit op de ‘The Britisch School of the Netherlands’ in Voorschoten. Na zo’n tien jaar in het Westen hebben vertoefd is ze in 2001 weer in Friesland, het dorp waar ze opgroeide Oudega SWF, komen wonen. Haar huidige functie is docente fluit bij het Centrum voor de Kunsten/Ritmyk waar ze een lespraktijk van ongeveer 50 leerlingen heeft, vakleerkracht muziek is en AMV-lessen verzorgt. In 2001 werd ze gevraagd om de Notenkrakers, het jeugdorkest van de fanfare Eendracht Maakt Macht uit Oudega(W) te dirigeren.

Deze nieuwe afslag opende een ook nieuwe weg: In 2006 werd ze dirigent van de fanfare “Eensgezindheid” Tjerkwerd, sinds september 2009 is ze dirigente van “Melodia” uit Wyckel en vanaf januari ook van de fanfare “Nij Libben” in Koudum. Jeanette speelt zelf in het Antonin Kwintet en verzorgt solistische optredens,